設為首頁收藏本站
1234Next
Return Post new threads

個人Points:11691   Rank: 6Rank: 6  金牌會員

文章日期:2016-4-27 18:07:47

細草 發表於 2016-4-27 15:30 % I0 K) x8 L( j; t
我冇試又點會話到比你聽 100% 正常 ?
7 m/ l2 f& U' Y我用祭司 , 盜賊去試根本一下MP都吾會被扣. % o8 \2 S! Z. z/ E
呢招絕對不會有任何 ...
  A$ a4 M$ W, V! [0 p
細草~不要理盲不講理的說話吧..
, j0 E0 G9 }( ^2 `0 f- s1 a9 v至少大部分人應該都明白細草的用心 只是沒有來說  Z! O$ s: A4 R8 k
M2 討論區 © All Rights Reserved.

個人Points:1092   Rank: 6Rank: 6  金牌會員

文章日期:2016-4-27 18:21:37

改為220戰技?

個人Points:3011   Rank: 8Rank: 8  論壇元老

文章日期:2016-4-27 18:46:17

force0305 發表於 2016-4-26 22:50
4 a- m9 g( }0 r所以說 這招 原本設定就是如此? 細草 你也不修正了嗎?* U$ b3 \+ `5 i2 ]6 R
只是我個人覺得 單單被一招破了魔消 很驚呀而已
' o( K: k, x& `/ L. A1 I法 ...
$ ^* O8 d0 r5 d; ]' W
認同1 d  o. R! l$ L0 E9 ?+ S
本來要改 就該平衡一點 ㄧ漲ㄧ消 配套 全盤考量6 ~! s8 `8 Q" D  r+ Q5 m
玩法師的就自認倒霉或放棄吧
4 G' W1 G# T- f5 [- I( i+ y既然是法師 法術 為何 大方向不是針對其他職業 到頭來還是搞到自己

個人Points:1028   Rank: 6Rank: 6  金牌會員

文章日期:2016-4-27 22:08:46

koko0000 發表於 2016-4-27 18:46
- _& g. Z2 d6 `1 X認同7 P) o! l4 W$ d4 p
本來要改 就該平衡一點 ㄧ漲ㄧ消 配套 全盤考量& r/ ?: G% m3 X  P
玩法師的就自認倒霉或放棄吧

t" o7 m+ Y0 Z' [! Q: J* o2 d7 j習慣了 反正 怎修 怎改 也不是我決定的  我相信有玩法師的人 會了解我po這文的用意何在* ?" ?/ d6 I# M0 B  K
* W6 R. J$ T; ^7 G1 J! p! f# i! _
其它就不多說了 也不用在筆戰 祝大家玩的開心
/ t) o# w3 K+ O! L

個人Points:84773   Rank: 9Rank: 9Rank: 9  管理員

文章日期:2016-4-28 00:07:05

hkmomo 發表於 2016-4-27 16:24 ( j9 m( g( x( E" H2 L' r1 J
o...明白了,那是因為他要用220mc..所以單扣魔消就會變得很利害...那為何不把全圖也改為6 O/ w. K. i! t# `. M9 N# g" m6 T
  Z! G( _  A8 y1 N
110....
6 \/ ?& T- y, k  `/ F
魔消時消耗的 MP 並不是 因為  命中的 魔法之攻擊力 或  對方的 冥思等級 , - R) T$ j+ P9 ?% G9 s. K
而是 被命中的 魔法 所需 的 MP 消耗量.   H# F, \& p0 K/ r5 h: \. T
$ q/ E8 l' V  n5 J+ Z
急凍鳥召喚 使用需要 400MP  , 即是巫師被 急凍鳥召喚 擊中魔消時 每HIT 消耗 400/2 = 200MP /HIT.
5 X" y5 e. s/ L6 T# l7 }血之電擊 使用需要 201 MP , 即是巫師被 血之電擊 擊中魔消時 每HIT 消耗 201/2 = 100MP /HIT# l1 x. u1 j6 I
冰牆術 使用需要 84MP , 在 魔消狀況時被擊中 每HIT 消耗 84/2 = 42MP /HIT
7 o/ E  `  u- J* Y5 W# Q8 j  ]* }3 h4 g5 ^- R. W1 ~& U5 W* T
如果 巫師被 冰鳥打中 4HIT 即係要扣 800MP 吧.
. X- P: }$ f; x2 |被血電打中 3HIT , 就要扣 300MP.
* h2 S) h+ S2 A2 b站著被冰牆燒10下就是 420MP.! U: r: U. G% [% I8 ~
* `2 ]# ]/ W/ k$ _
而冰放射 設定了 400MP 使用 , 所以 魔消時被他打中便需要 200MP /HIT 消耗. ( t2 O- w- u/ `( o! [7 c
如果閣下擁有 2000~3000MP 相信不會被秒清MP.
( q/ n7 o* @" v9 b同樣 冰放射 的 攻擊力 其實也是很高. 命中 弓/盜 一般也有5000以上攻擊力. 7 b6 L' A+ u; F+ O, F
運氣好可能隨時 8-10HIT 出現. 3 e/ v, p1 l0 }1 Z
如果能非近爆而全命中 , 大約 15HIT 也可以發生. : R; g# B* O4 k3 L

. g$ q4 o: _( N; u" ?1 H這個會安排改為 110MP 使用 , 將會 是被命中時 扣 55MP /HIT. 9 G* d8 t/ e5 z7 l  ^$ x
: Z) f4 i8 u$ e) s! k  M* k

: s0 o) _! w, x! u$ E, ], G
魔法名稱使用消耗MP魔消每HIT 消耗一般HIT數一般情況魔消時消耗MP
冰雪放射 [更改前]
急凍鳥召喚
血之電擊
冰之氣息
暴風雪
火鳥召喚
啟示錄之炎
焰星術
半徑九格冰環術
半徑五格雷擊術
冰暴風
炎浪術
冰雪放射 [更改後]
半徑五格冰環術
神威之力
連環電擊
高階電擊術
超新星電擊
華倫查的權能
電擊術
冰牆術
旋冰咒
聖光
火牆術
爆炎術
火焰放射
卡里斯紐曼的權能
聖靈的憤怒
聖潔之怒
大地的憤怒
雷電召喚
雷刃
冰刃
炎刃
火神的憤怒
冰彈
神聖之火
火球術

個人Points:3700   Rank: 8Rank: 8  論壇元老

文章日期:2016-4-28 07:03:42

細草 發表於 2016-4-28 00:07
0 H! F, Z/ o7 g$ a( m1 z魔消時消耗的 MP 並不是 因為  命中的 魔法之攻擊力 或  對方的 冥思等級 , # l& r4 V$ }3 M5 l4 _) K) e
而是 被命中的 魔法 所需 的 ...
$ W- o, x" F- T7 g4 h2 H. G2 V
即係呢⋯⋯如果我專一玩巫既玩家我會放棄巫師囉咁改法4 r7 Y/ x  G. W' A# Y" Z9 g  e1 o

; h, z1 z! X# T/ r" `, b血電上限係3下,即係拉下都唔得囉,你一隻戰士都8萬幾血連耐力( M+ a( k' c3 a
破哂3下魔都係得6萬幾未計魔防魔回,我做戰士依家唔會著魔防魔回囉
  Z& m: v, l7 u" X! Q% w0 A  T. `# A/ {  f
炎浪就5下,當年龍週都解釋10下炎浪既存在,咁點解要下以上你當人係外掛呢?* }6 l- J  ~, |, g# c& l" \2 ^
火牆,冰牆仲好笑持續性扣魔,你放個炎牆燒結界石都唔會得一下囉
& B/ I; i  V: {; @: e+ G2 ~五雷又係點會係一下做上限呀⋯⋯⋯⋯你去電隻黑熊都唔止一下啦9 S$ s. c: X- o6 O7 `

$ J! \* g5 R5 h6 S我個人建議:血電5,炎浪10,冰牆3下,火牆5下,5雷3下
* M' n8 s& S, u
: {2 Q+ E7 u: f) d0 |
* V9 u: A! R/ M1 N2 o6 h
4 `& Y# i4 q/ D  I. u
: x7 u# y8 e! f. ~- J9 H3 J

個人Points:3700   Rank: 8Rank: 8  論壇元老

文章日期:2016-4-28 13:09:42

hkmomo 發表於 2016-4-28 08:52
1 b8 Y& Y$ \; q1 I  F6 p0 c這個應該是細草說明現時設定在一般情況下出現的HIT 數明細表,並不是要去更改,更改的只有冰波,其它的只作參 ...
& L: j0 ]6 G" E: N8 e
我想講呢,一般情況下火牆都唔會燒一下啦,五雷電怪啦唔會得一下啦

個人Points:1092   Rank: 6Rank: 6  金牌會員

文章日期:2016-4-28 14:14:07

其實巫師可以破巫師魔消都唔錯,我g20巫攻, high item巫攻x3, 但戰士又殺唔死,弓賊又打唔中,見jc又要即走,巫師可以互殺,多條出路,如果你要諗住自己係比人破魔消果個,咁冇計啦

個人Points:84773   Rank: 9Rank: 9Rank: 9  管理員

文章日期:2016-4-28 15:58:43

spinach_eric 發表於 2016-4-28 13:09 & Z  Y: W# }# ~7 g! W
我想講呢,一般情況下火牆都唔會燒一下啦,五雷電怪啦唔會得一下啦
5 q1 ?( V# @1 k7 ^; o! k) f2 b2 o) d
有冇人會企定定比火牆燒好觸下?
$ S# D, a" z9 x* `- H# ^" o
" I' g1 X' N' `# @- b( V% c( n( c" t; N; I5 q5 a
呢個係魔消表 而吾係代表上限 也不是代表必定有的hit 數; v; o  o: B! C$ u
我寫出來係想話比人知 邊種魔法打巫師最快破魔消
8 I$ z0 `! _9 v) O7 j" I2 s
  W7 Z! K( w% y2 s2 x如果吾係都吾會用 一般情況 被消耗MP 數量 來標示1 U) l4 a  J0 A5 B- O/ B
2 c: V9 l. F, c1 l: l8 O  l

文章日期:2016-4-28 20:03:06

細草 發表於 2016-4-28 15:58 $ D/ T2 B/ }  w( t8 M+ F
有冇人會企定定比火牆燒好觸下?
5 }. g9 g9 r4 w/ C7 d/ j
即係呢依家既龍族係方便左唔代表舊技術就無用2 C) G3 A  a% k$ L- r  N2 p

3 r2 ?2 t% k6 g* ]你知唔知火牆,冰牆一向都唔止用來打人
) O/ T6 K5 o. ^+ ~7 b6 l7 {4 M
% x+ Z$ V( Z: v$ M% s) @3轉前我都想知你地巫師來打石係咪真係搵血電來電,定係學你地講係咁22
- Q/ x, F; A, B  k  o6 p7 B- m. ?. v3 N( Q) c& R! n0 w" Q
以前1,2轉既巫就唔驚弓盜,唔驚祭司既?
7 P+ Q9 c( I* y3 k3 I4 @7 x) F3 J
0 ], S  H6 F, k8 ]$ f人地1,2轉都係搵火牆燒粒石架啦,改玩法唔係唔好,你都要適量去睇職業點玩先得架# b+ W) [& R/ R' y0 n3 ]$ o4 s- v* d
9 Q: @7 u) ]( G* W$ a3 L2 m6 r$ p6 q
低Lv巫又點呢?搵咩來破人魔消呢?真言+火牆+炎浪 全部都係低Lv固有技術雖然依家力水好多,唔代表無機會用
; [6 v3 j0 `# p8 f/ _5 K0 ?. E, W% S; I) q) K) s+ @% e( Q
依家無人用唔代表技術唔存在,只係你地生疏到已經唔記得哂,只係諗住血電,冰放# D* i8 {7 |1 T2 w7 o

/ Y6 q3 E, y% T/ V% \只係諗住班5轉點打點打,如果當有2轉巫殺得死5轉巫,咁你覺得會係咩一回事呢,但咁改法都唔洗諗啦隻2轉巫自爆魔消,笑死
* F/ ^, e, |- h5 s
1234Next
Return Post new threads

M2 討論區| (Language : 中文|English) Powered by Discuz! X2.5

GMT+8, 2024-6-16 02:14 , Processed in 0.118793 second(s), 25 queries , Gzip On.